Potvrzení věku

Zubr dosáhne dospělosti zhruba ve 3 letech. Člověk v 18.

A právě to je věk, od kterého je možné navštívit stránky s informacemi o alkoholických nápojích.

Jsem člověk a už mi bylo 18 let.

Ještě ti nebylo 18 let a chceš se dozvědět něco o alkoholu?
Podívej se na stránku: pijsrozumem.cz

Historie a výroba

Příběh legendy mezi vodkami

Příběh legendy mezi vodkami

Żubrówka je legendární značka vodky, jejíž historie sahá přinejmenším do 16. století a velmi pravděpodobně ještě dále. Představuje jednu z nejstarších registrovaných značek vodky na světě a je skutečnou ikonou tohoto druhu alkoholického nápoje.

Letitá tradice spojená s jedinečnou chutí udělala ze Żubrówky opravdový klenot. Při otevírání lahve Żubrówky tak navazujete spojení s historií tradiční výroby vodky.

Unikátní proces výroby vodky Żubrówka

Základem této světově proslulé vodky je vysoce kvalitní obilnina, pěstovaná na farmách čtyřiceti polských rodin.

Kvalitní obilniny

Při výrobě se využívá několikanásobné destilace i filtrace.

Destilace a filtrace

Pro požadovanou stupňovitost se vodka míchá s krystalicky čistou demineralizovanou vodou z hlubinného vrtu v hloubce asi 60 metrů.

Voda z hlubinného vrtu

Zásadní a nezaměnitelná ingredience pak pochází z Bělověžského pralesa, jedné z posledních zbývajících oblastí nedotčené a nespoutané přírodní divočiny v Polsku. Symbolem pralesa je volně žijící zubr evropský.

Bělověžský prales

A právě na planinách v okolí pralesa roste bylina jménem tomkovice vonná, lidově také zubří tráva, která dává vodce Żubrówka jedinečnou chuť.

V minulosti mělo právo na sběr trávy jen několik rodin, jejíž členové znali ta správná místa i čas sklizně.

Dodnes platí, že trávu mohou sbírají pouze zkušení sběrači, a toto vzácné povolání se v jejich domovech často dědí z generace na generaci. Sběrači vybírají trávu té nejlepší kvality. Stébla se řežou na přesně definované rozměry a sedm dnů se suší.

Dalším krokem je proces macerování, který z trávy uvolňuje jedinečné chutě a aroma. Získaný výtažek, smíchaný s dalšími přísadami, se nechá odležet po dobu dvou měsíců v dubových sudech a teprve potom je připravený k ochucení čistého destilátu.

Macerování a zrání

Do každé lahve vodky Żubrówka se nakonec ručně vkládá jedno stéblo zubří trávy v délce něco málo přes 20 centimetrů, jako ikonická ozdoba a punc jedinečnosti.

Na zdraví!

Dokončení