Spravovat možnosti cookies
Historie a výroba
Příběh legendy mezi vodkami
Żubrówka je legendární značka vodky, jejíž historie sahá přinejmenším do 16. století a velmi pravděpodobně ještě dále. Představuje jednu z nejstarších registrovaných značek vodky na světě a je skutečnou ikonou tohoto druhu alkoholického nápoje.
Letitá tradice spojená s jedinečnou chutí udělala ze Żubrówky opravdový klenot. Při otevírání lahve Żubrówky tak navazujete spojení s historií tradiční výroby vodky.
Unikátní proces výroby vodky Żubrówka
Základem této světově proslulé vodky je vysoce kvalitní obilnina, pěstovaná na farmách čtyřiceti polských rodin.
Při výrobě se využívá několikanásobné destilace i filtrace.
Pro požadovanou stupňovitost se vodka míchá s krystalicky čistou demineralizovanou vodou z hlubinného vrtu v hloubce asi 60 metrů.
Zásadní a nezaměnitelná ingredience pak pochází z Bělověžského pralesa, jedné z posledních zbývajících oblastí nedotčené a nespoutané přírodní divočiny v Polsku. Symbolem pralesa je volně žijící zubr evropský.
A právě na planinách v okolí pralesa roste bylina jménem tomkovice vonná, lidově také zubří tráva, která dává vodce Żubrówka jedinečnou chuť.
V minulosti mělo právo na sběr trávy jen několik rodin, jejíž členové znali ta správná místa i čas sklizně.
Dodnes platí, že trávu mohou sbírají pouze zkušení sběrači, a toto vzácné povolání se v jejich domovech často dědí z generace na generaci. Sběrači vybírají trávu té nejlepší kvality. Stébla se řežou na přesně definované rozměry a sedm dnů se suší.
Dalším krokem je proces macerování, který z trávy uvolňuje jedinečné chutě a aroma. Získaný výtažek, smíchaný s dalšími přísadami, se nechá odležet po dobu dvou měsíců v dubových sudech a teprve potom je připravený k ochucení čistého destilátu.
Do každé lahve vodky Żubrówka se nakonec ručně vkládá jedno stéblo zubří trávy v délce něco málo přes 20 centimetrů, jako ikonická ozdoba a punc jedinečnosti.
Na zdraví!